Lokalt Erhvervsklima 2014

Erhvervsklimaet i kommunerne er afgørende for, at danske virksomheder fremover kan klare sig i den internationale konkurrence. Og det har kommunerne og erhvervslivet en fælles interesse i. Dansk Industri lancerer årligt undersøgelsen om det lokale erhvervsklima, hvor kommuner kan sammenligne sig, og se i virksomhedernes vurdering af mulighederne i den enkelte kommune. Undersøgelsen for 2014 er nu offentliggjort, og her bringer vi en kort sammenfatning af Glostrup, Brøndby, Vallensbæk og Albertslunds resultater. Du kan i øvrigt læse hele undersøgelsen her: http://di.dk/le14/Pages/forsiden.aspx

Vallensbæk

Vallensbæk er i Lokalt Erhvervsklima 2014 placeret som nr. 22, hvilket er en fremgang på 12 pladser i forhold til 2013. Det gør Vallensbæk kommune til den højes placerede kommune af de fire kommuner, Erhvervssammenslutningen dækker. Kommunen er gået frem i syv af de 11 kategorier og er placeret i den bedste tredjedel af alle kommuner i syv af de 11 kategorier. Vallensbæks bedste placering er i kategorien Infrastruktur og transport, hvor kommunen er placeret som nr. 7, en fremgang på 24 pladser siden 2013. Den største fremgang er dog i kategorien Statistiske indikatorer, hvor kommunen er gået 39 pladser frem. Vallensbæks laveste placering er i kategorien Fysisk planlægning, hvor kommunen er placeret som nr. 89. Derudover er kommunen placeret som nr. 61 i Arbejdskraft. Det største fald er i kategorien Brug af private leverandører, hvor kommunen er gået 30 pladser tilbage.

Glostrup

Glostrup er i Lokalt Erhvervsklima 2014 placeret som nr. 52, hvilket er en tilbagegang på 11 pladser i forhold til 2013. Glostrups bedste placering er i kategorien Infrastruktur og transport, hvor kommunen er placeret som nr. 16, en tilbagegang på 2 pladser siden 2013. Den største fremgang er i kategorien Fysisk planlægning, hvor kommunen er gået 12 pladser frem til nummer 71. Glostrups laveste placering er i kategorien Information og dialog med kommunen, hvor kommunen er placeret som nr. 77. Glostrup er gået tilbage i otte ud af 11 kategorier. Det største fald er i kategorien Arbejdskraft, hvor kommunen er faldet 45 pladser til en nuværende 74. plads.

Brøndby

Brøndby er placeret som nr. 57 i Lokalt Erhvervsklima 2014, hvilket er en fremgang på fire pladser i forhold til 2013. Brøndbys bedste placering er i kategorien Infrastruktur og transport, hvor kommunen er placeret på en 19. plads – sidste år lå Brøndby på en 16. plads. Den største fremgang er i kategorien Kommunens velfærdsservice, hvor kommunen er gået 38 pladser frem til en 34. plads. Brøndbys laveste placering er i kategorien Fysisk planlægning, hvor kommunen er placeret på en 84. plads, hvilket dog er 5 pladser frem i forhold til 2013. Brøndby er i 2014 gået tilbage i fem af de 11 kategorier. I kategorien Brug af private leverandører er kommunen faldet 53 pladser og lander derfor på en 77. plads.

Albertslund

Albertslund er placeret som nr. 59 i Lokalt Erhvervsklima 2014. Det er en fremgang på 15 pladser i forhold til 2013. Dermed har kommunen indhentet noget af det tabte fra 2013.  Kommunen er gået frem i syv ud af de 11 kategorier, og Albertslunds bedste placering er i kategorien Infrastruktur og transport, hvor kommunen er placeret som nr. 21. Den største fremgang er i kategorien Overordnet vurdering af erhvervsvenligheden, hvor kommunen er gået 20 pladser frem i forhold til 2013 og lander på en 61. plads. Albertslunds laveste placering er i kategorien Kommunens velfærdsservice, hvor kommunen er placeret på en 92. plads en tilbagegang på 32 pladser siden 2013. Derudover er kommunen nr. 79 i kategorien Skatter, afgifter og gebyrer.

Det mener vi

Overordnet set er alle fire kommuners bedst placeret i kategorien Infrastruktur og transport. Det indikerer, at kommunerne er let tilgængelige for medarbejdere og leverandører, hvilket burde gøre kommunerne til attraktive kommuner for virksomhederne og deres medarbejdere. Og med letbanen i 2020, kan vi håbe på, at kommunerne bliver placeret endnu højere. Desværre er alle fire kommuner tilsvarene lavt placeret i kategorien Brug af private leverandører, hvilket vi som et netværk, der forsøger at fremme den lokale samhandel, naturligvis er kede af. I Erhvervssammenslutningen håber vi derfor på, at kommunerne vil samarbejde med os på alle parametre, så vi til næste år kan høste endnu bedre placeringer. Og vi kan godt afsløre, at arbejdet allerede er igangsat. Vi har netop afholdt et møde med Vallensbæk Kommune og deres politiske målsætninger, og vi fornemmer, at Vallensbæk tager undersøgelsen alvorligt og er ivrig efter at gøre kommunen endnu mere attraktiv for sine virksomheder i de kommende år.

 

 

Udgivet d. 8. september 2014