Hele verden valfarter til Albertslund

TV2 Nyhederne bragte i går et indslag om Albertslund Kommunes nye gadebelysning – et projekt der har bragt BBC, New York Times og CNN til Vestegnen.

Vi bringer her artiklen skrevet af  af Lars Keinicke Tofte, Jesper Caruso, Asbjørn Måstrup Kristensen:

“De danske veje, stier og tunneller er fyldt med gamle, udtjente gadelamper, som giver et dårligt lys og samtidig er energikrævende og dyre i drift.

Det har laboratoriet DOLL i Albertslund fundet en løsning på – en slags gadebelysning 2.0 – som for eksempel tænder, når folk bevæger sig i området og ellers er slukket eller dæmpet.

Den intelligente vejbelysning er en kæmpe succes for DOLL og et samarbejde mellem nogle af verdens største lysproducenter. Det er på rekordtid blevet en dansk succeshistorie, som også vækker opsigt i udlandet.

BBC, New York Times og CNN er blot nogle af de store medier, som er valfartet til industrikvarteret i Albertslund for at høre mere om teknologien, fortæller DOLL’s teknologichef Kim Brostrøm.

Han vurderer, at der kan spares et sted mellem 75 og i nogle tilfælde helt op til 85 procent på udgifterne til vejbelysning, hvis de gamle lysstofrør udskiftes med de nye LED-lamper:

– Vi taler om milliarder af kroner, altså vi taler om virkelig massive besparelser, siger Kim Brostrøm, der baserer sine tal ud fra, at der findes 200-300.000 af den gamle slags gadelys i Danmark.

En ti kilometer dansk vejstrækning har allerede fået den nye intelligente vejbelysning, og du kan se video derfra samt høre mere om teknologien bag i TV 2 Nyhedernes indslag her.”

Udgivet d. 30. september 2014