Smed ved et tilfælde – Feinschmecker af hjertet
CPH Steel i Glostrup lever godt af at skille sig ud fra det traditionelle stålmarked. Opskriften er et skarpt blik for både kvalitet og design og høje krav til medarbejderne – også de mange lærlinge og elever, som direktøren forventer, er blandt de bedste under uddannelsen
Morten Rosenberg havde ingen intention om at blive smed, da han som 18-årig troppede op i stålvirksomheden Granly i Esbjerg med stor selvtillid, en lille håndfuld svejsecertifikater og troen på, at han kunne tjene gode penge på at svejse skibe på Vestkystens driftige industrihavn.
Men mens direktøren for stålvirksomheden ikke lod sig imponere over certifikaterne, så han andre muligheder, og tilbød Morten Rosenberg at blive voksenlærling, tros hans alder.
I dag, 43 år, flere tilfældigheder og endnu flere bevidste valg senere, leder han på 13. år CPH Steel A/S, som efter sine første år på Refshaleøen i København flyttede til større omgivelser i Glostrup i 2014.
Her arbejder størstedelen af virksomhedens næsten 40 medarbejdere med alt fra design på tegnestuen til projektering og råt, reelt smedearbejde på de tre værksteder, hvor der fremstilles langt flere produkter end de fleste forestiller sig på en stålvirksomhed.
Alsidighed med gazellespring
Således spænder produktionen over bl.a. arkitekttegnede lamper, traditionelle stålbjælker og konstruktioner til ejendomsbyggeri, trapper, altaner og låger, bordplader, og disk- buffet- og baropbygninger i hoteller og restauranter. Det er eksempelvis CPH Steels designkonstruktør der tegner interiøret, som udgør inventaret i det byggeprisbelønnede Vadehavscenter ved Ribe og bærer den helt nye, interaktive panoramamodel af hovedstaden på Københavns Museum -begge opgaver i samarbejde med JAC Studio ApS. Når stålet skal suppleres af blødere materialer, bliver tømrer- og søsterselskabet CPH Retail inddraget, og bliver ordrerne for store, bliver opgaverne sendt videre til datterselvskabet CPH Steel Vest i Sønderjylland.
Det er meget, det er bredt og det går så godt, at virksomheden i både 2016 og 17 blev Gazelle-virksomhed, og i 2018 modtog Danish Design Awards for arbejdet på Vadehavscenteret i Ribe.
Pt. – selv midt i en Coronatid – er ordrebøgerne mere fyldt end nogensinde, og det hele er sket, uden at CPH Steel nogensinde har brugt en krone på markedsføring og reklamer.
– Vores alsidighed er det, der adskiller os fra andre stålvirksomheder. Og for mig er det lige gyldigt, om vi skal fremstille en helt enkelt stålplade til Fru Hansens køkken, eller om vi i samarbejde med bygherrer og arkitekter skal fremstille 4000 kvadratmeter perforeret indvendig facadebeklædning i perforeret stål til Kammeradvokatens kontorer i København, som vi i øjeblikket er i gang med. Kvaliteten ligger i færdiggørelsen af det enkelte produkt og den perfekte finish siger Morten Rosenberg.
Bijob og ny medarbejder åbnede døre til de store Københavnske entreprenører
Overgangen fra tilfældig smedelærling på Esbjerg Havn til Feinschmecker i ståldesign gik med svendebeviset i hus over to andre virksomheder med speciale i slagterier og mejerier i ind- og udland, Offshorebranchen og et år med stålkonstruktioner i Australien.
Da Morten Rosenberg havde et bijob som dørmand på en vinbar, kom inspirationen fra – og kontakterne til – restaurationsbranchen.
– Jeg har altid interesseret mig for design, og når jeg har set et arkitekttegnet Poul Kjærholm-møbel, har jeg tænkt: Det kan jeg da også lave. Da jeg begyndte at tale med arkitekter og indretningsdesignere, kunne jeg se, at jeg er god til at omsætte deres stregtegninger til konkrete projekter, og derfra kunne jeg i første omgang benytte mig af mit omfattende netværk i Jylland, til at hjælpe med at producere opgaverne. Da jeg samtidigt, ved CPH Steels start med to medarbejdere i 2007, kunne se, at arbejdet med rustfrit stål var et hårdt marked, var jeg klar over, at vi skulle beskæftige os med mere og andet end det traditionelle, fortæller Morten Rosenberg.
Og med ansættelsen af en erfaren projektleder i 2011 kom der for alvor gang i udviklingen og kontakten med nogle af de store entreprenører.
Skoleperioder er ikke ferieophold
Direktøren ved godt, at hans – selverklærede – nærmest OCD-lignende forhold til kvalitet og finish, stiller store krav til medarbejderne. Det gælder både smedene, tømrerne og de lærlinge, han har en bevidst målsætning om at have 7-8 stykker af ad gangen.
– Når vi ansætter en lærling, gør vi det fra første samtale klart, at vi forventer meget af dem. Det gælder arbejdsmoral og fokus på finish i produkterne. De får at vide, at når de bliver ansat i CPH Steel, repræsenterer de virksomheden, og de værdier, vi står for. Skoleperioderne er ikke ferieophold, og vi holder dem oppe på det under hele uddannelsen, og forholder os kritisk til deres indsats både her i virksomheden og på skolen, hvor vi forventer, at de ligger i toppen af deres klasse, understreger han.
Til gengæld går loyaliteten også den anden vej:
– To af vores unge smede har fået chancen for at prøve kræfter som projektledere hos os. Den ene har været lærling hos os, den anden er netop blevet personaleansvarlig. Og vi gør i det hele taget meget ud af, at holde på de dygtige medarbejdere. Og ham, som blev ansat som projektleder i 2011, og med sit specialkendskab var årsagen til, at vi kunne udvide forretningen på konstruktionsstål, er i dag 72 år og arbejder stadig halvanden dag om ugen, fortæller Morten Rosenberg.
Tekst: Lisbeth Petersen, ODSGARD A/S