Lyset binder dem sammen
Elinstallatør Anders T. Johansen fra ATJ Energi har hele sit liv været optaget af det lys kan, og hvordan den helt rigtige lyskilde bedst kan hjælpe mennesker. Makkeren Ole Schrøder Volder er helt modsat. Han vil hellere ud og skrue og finde de helt rigtige, tekniske løsninger ude hos kunden
Den ret markante forskel på de to elektrikere og ejerledere af ATJ Energi, er bl.a. en af grundene til, at de efter eget udsagn er så godt et match.
– Jeg skal bare helst ud og blive beskidt, ud og skrue og finde løsninger ude hos kunden. Jeg elsker at finde løsninger. Jeg har så bred en erfaring, og jeg gider ikke sidde på kontor. Det gider Anders heldigvis godt, siger Ole.
Anders tager over:
– Lys er bare helt fantastisk spændende. Det kan så meget, og det kan varieres i en uendelighed. Det med at nørde med specialløsninger og finde den helt rigtige type lys til et projekt, finde den helt rigtige lyspære. Æstetikken i det rigtige lys. Det er det, der er så spændende med lys, siger Anders, der altid har været fascineret af både selve lyskilden og hvordan den fungerer teknisk.
Der var derfor ingen tvivl om, at han skulle arbejde i elbranchen, men da han i 2010 havde uddannelsen som elinstallatør i hus, lå krisen som en dyne over landet. Og de virksomheder, som havde givet ham en hensigtserklæring med henblik på et job, da han blev uddannet elektriker i 2008, var i gang med at fyre, og kunne derfor ikke tilbyde ham et job alligevel.
– Så jeg etablerede mig på 20 kvm med kontor og lager. I slutningen af 2010 blev jeg af en entreprenør opfordret til at byde på en sag, som jeg vandt. ’Så kører vi’, tænkte jeg. Jeg hyrede underentreprenører ind, men klarede de fleste opgaver selv. Undervejs kom der flere opgaver ind via den sammen entreprenør, men så gik han konkurs og tog 40.000 af mine kroner og alle opgaverne med sig. Og så sad jeg der, fortæller Anders, der havde etableret sig for den ekstremt lave sum af 50.000 kr. til både bil og værktøj.
– Det er et princip, vi også kører efter nu: Vi skal ikke overforbruge, ingen store armbevægelser. Og så er det vigtigste stadigvæk at finde den rigtige løsning til kunden og levere en god kvalitet.
Reddet af tre cocktailbarer
I 2012 og årene frem blev han reddet af en god kunde, der havde flere cocktailbarer i København, han skulle have renoveret. Så Anders havde nærmest fast arbejde på de tre københavnske barer Lidkoeb, Ruby og Brønnum, hvor han sammen med ejeren fandt frem til den ene mere spændende specialløsning efter den anden.
– Det var et fantastisk sted at være, for ejeren gik op i design før pris. Vi fandt nogle helt unikke løsninger, og jeg elsker at yde den alsidige service frem for at trække kabler hele tiden. Det var noget med kukure med lys i, LED-strips der kunne lyse whiskyflaskerne i vitrineskabene op, 100 meter kobberrør der blev brugt som kabelkanaler og en gammel lysekrone på 2,5 meter i diameter og 1 meter i højden med måske 750 prismer, der var importeret fra Italien. Den vejede 100 kilo, og skulle hænges op, ligesom jeg skulle finde de helt rigtige Edison-pærer i en helt særlig ravfarve, der giver et helt specielt og hyggeligt lys. Dem fik jeg hjælp af Jimmy til at finde, fortæller Anders.
Jimmy er Jimmy Lindström fra Light Supply, der har over 30 års erfaring i lyssætning på alt fra kirker til stadions, messer og butikker. Ud over at være Anders T. Johansens lysmentor, lejer han sig også ind i ATJ Energis lokaler på Kornmarksvej.
De to har arbejdet professionelt sammen de sidste 12 år, men har kendt hinanden meget længere end det. Senest har de bl.a. arbejdet sammen om belysningsløsninger i shoppingcenteret Kronen i Vanløse, på fem metrostationer, Hermosagård, Kulturhuset Kilden og Brøndby Strand Kirke.
Anders og Jimmy finder de rigtige løsninger til projekterne sammen med kunderne, mens det er Ole, der kører ud sammen med nogle af de tre montører og to lærlinge og løser de praktiske opgaver, som ikke altid er så ligetil som på papiret. Bl.a. var det Ole der stod i højden udenpå buen på sydsiden af Brøndby Strand Kirke og bøjede de cirka 15 meter stålrør, som ledningerne løber skjult i. – Det kan godt være, jeg er direktør og overmontør på papiret, men når vi er ude, er vi fælles om at løse opgaven, og jeg kravler rundt på lige fod med svendene og lærlingene. Vi løfter i fælles flok og har en fed fleksibilitet, der går begge veje, siger Ole, der har en meget alsidig baggrund.
Han blev uddannet elektriker i 1996 og havde i flere år sit eget firma, Suptech, hvor han bl.a. ernærede sig som rejsemontør i både Danmark og i lande som Grønland, Italien, USA og Venezuela.
– I Venezuela, hvor jeg arbejdede for Mærsk, havde jeg bl.a. 1200 mand under mig, men da jeg kom hjem i 2011 efter et halvt år tænkte jeg ’hvad nu?’ Jeg havde været i el-faget siden 1993, og ville gerne noget andet. Og da jeg kan både mure, male, tømre, er uddannet elektriker og havde kørt som projektleder begyndte jeg at renovere huse for folk, der skulle sælge, så husene kunne fremstå mere attraktive. Jeg begyndte også at lave haveanlæg med vandfald og pumper og det hele. Intet var for stort eller for småt. Jeg kørte både som projektleder og klippede folks hæk, fortæller han.
De længste tre uger af mit liv
Ud af det blå blev han en dag i 2017 kontaktet af en fælles bekendt, Kjeld, som havde lovet Anders at kigge efter en god mand. Det var begyndt at tage fart i den lille el-virksomhed i 2015 og 2016, og nu var der flere opgaver, end der var hænder.
– Jeg havde ikke snakket med Kjeld i 6-8 år, og så ringer han pludselig til mig og spørger, om jeg kan hjælpe Anders i tre uger. Bare lige til den største pukkel er væk. Det er de længste tre uger i mit liv, for jeg er ikke kommet herfra endnu, siger Ole med et grin her små tre år senere.
– Ja, jeg kunne jo godt se, at ham Ole kunne noget. Han var 100 % selvkørende, så da vi havde samarbejdet et års tid begyndte vi at tale om at slå os sammen i et partnerskab. Det havde været godt med en sparringspartner, kunne jeg godt mærke, siger Anders, inden Ole igen tager over:
– Den evne Anders og jeg har til at arbejde sammen, er helt unik. Man ved altid, hvad den anden laver, uden at vi behøver snakke sammen hele tiden. Det går sygt stærkt, når vi arbejder sammen. Det fungerer bare, og vi er enige om, hvordan hvordan vi skal gribe både projekter og virksomheden an. Blandt andet er vi enige om vores retning og vores mål: At vi indenfor 5 år er 16-20 mand i ATJ Energi, siger Ole der hver dag kører fra Korsør for at tage på arbejde i Brøndby.
– Det havde jeg jo ikke gidet, hvis ikke det var fordi, det er et fedt sted at arbejde, og fordi vi virkelig rykker os. Indenfor de sidste par år er det gået virkelig stærkt. For to år siden var vi tre mand, nu er vi syv, og til marts bliver vi otte. Det er Kjeld, der kommer i arbejdsprøvning. Han er godt slidt ned, så da kommunen ringede og spurgte, om vi ville tage ham i arbejdsprøvning, sagde vi ’selvfølgelig’.
Nyt lys øgede medarbejderens trivsel
Snakken falder på det socioøkonomiske i bl.a. at have medarbejdere i arbejdsprøvning. Hvordan det kan være en stor fordel for både virksomheden og medarbejderen, men at det sjældent kan måles i kroner og ører.
Det får Anders til at fortælle om en opgave, virksomheden har løst for Brøndby Kommune, hvor en kontormedarbejder hele tiden måtte sygemelde sig med kvalme, hovedpine og generel utilpashed. Hun mente selv, det var noget med belysningen ved hendes arbejdsplads.
– Det viste sig, at der var nogle gamle lysstofrør, der flimrede over hendes skrivebord, så vi kiggede i markedet efter produkter, så vi kunne tilføre en anden type belysning og fandt en løsning, hvor vi slukkede de 360 watt lysstofrør og monterede to 36 watt spot. Vi højnede kvaliteten af belysningen, hun fik bedre lys, et bedre arbejdsliv og et bedre liv samtidig med, at vi sparer kommunen for CO2 og penge. Vigtigst af alt var selvfølgelig medarbejderens trivsel. Sidst vi var derude, kunne de fortælle, at for første gang i seks år havde hun haft en hel måned uden en eneste sygedag. Det er sådan noget socioøkonomi kan: Det er ikke målbart, men man kan få mere effektive medarbejdere med den rigtige type lys, siger en tilfreds Anders T. Johansen.
ATJ Energi er Månedens Medlem i Februar 2020.
Anders og Ole om deres medlemskab af Erhvervssammenslutningen:
Det er ca. to år siden, ATJ Energi blev medlem af Erhvervssammenslutningen, og de to ejere har bestemt ikke fortrudt, at de sagde ja tak, da den lokale afdeling af Mekonomen inviterede dem med. De har begge deltaget – Anders mere end Ole – i de fleste arrangementer, de har fået nye kontakter, nyt netværk og også nye kunder.
– Da jeg kom første gang i mit snavede arbejdstøj, følte jeg bare, jeg ramte helt ved siden af. Jeg havde jo hørt nogle skræmmehistorier om BNI-netværk, hvor man skal levere – ellers er det ud. Men ret hurtigt kom der en hen til mig, og spurgte: ’Hvad laver du?’. Jeg fortalte, at jeg er elinstallatør, og hun svarede bare ’fint, så har jeg en opgave til dig’. Dagen efter sendte hun en opgave til mig til 25.000 kr, så allerede der var kontingentet mere end tjent ind, siger Anders T. Johansen med et smil og tilføjer:
– Og så er det et stille og roligt netværk med nogle spændende arrangementer. Slet ikke som skræmmehistorierne.
De to elektrikere bruger også selv erhvervsnetværket, når de kan få opfyldt et behov lokalt, og har dermed sendt noget videre til andre medlemmer.
– F.eks. leaser vi biler gennem First Lease, vi har et godt samarbejde med Palle Maler (Malermester Palle Ranum, red.) og Claus Blynert (Blynert Træpleje, Have- og Ejendomsservice, red.) om haveservice, ligesom vi bruger Martin Stensgård fra Ves Advokater. Får vi opgaver, hvor vi kan hive andre fra netværket ind, så formidler vi kontakten. Så det går begge veje, og det er rigtig godt, siger Anders og bliver suppleret af Ole Schrøder Volder:
– Jeg har ikke så meget tid til at deltage, men når jeg har, kører jeg derud i min servicevogn i mit skrigende gule arbejdstøj. Det ser ud til, det er helt i orden.
Tekst: Louise S. Strøbech, ODSGARD A/S